Program UNEP/GRID-Warszawa

Baza wiedzy

Niemarnowanie żywności

Zgodnie z Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności [Dz.U. 2019 poz. 1680], sklepy/hurtownie powyżej 250 m2 powinny przekazywać niesprzedane, a wciąż dobre produkty spożywcze, organizacjom pozarządowym. Jeśli zamiast oddać będą je wyrzucać, muszą przekazać NGO opłatę za marnowanie żywności (10 gr za każdy kilogram).

Co roku na całym świecie marnuje się 1/3 żywności, czyli 1,3 miliarda ton (wg FAO). Polacy są na 5. miejscu w europejskim rankingu wyrzucania jedzenia. Średnio każdy marnuje 1/3 zakupionego jedzenia (52 kg rocznie), co w skali kraju daje 9 milionów ton (wg GUS). 

Zobacz również

Dyrektywa odpadowaProjekt [COM/2023/420 final] Komisji Europejskiej dot.
NRLNature Restoration Law [(EU) 2022/869] to rozporządzenie mające na celu przywrócenie co najmnie …
Konferencja IOŚ-PIBPodczas konferencji „Zrównoważone opakowania z tworzyw sztucznych: od produkcji do recyklingu”, w tr …
System kaucyjnyProjekt ustawy o systemie kaucyjnym na opakowania na napoje, tj.
Tworzywa sztuczneII wydanie raportu „Tworzywa sztuczne.

Kontakt

 

Filip Piotrowski
ekspert ds. GOZ
filip.piotrowski@gridw.pl
Małgorzata Gęca
zespół Zamykamy Obieg!
malgorzata.geca@gridw.pl

E-mail: zamykamyobieg@gridw.pl

© UNEP/GRID-Warszawa 2024
ul. Poznańska 21 lok. 29, 00-685 Warszawa tel. +48 22 840 6664 e-mail: grid@gridw.pl