Program UNEP/GRID-Warszawa

Baza wiedzy

Niemarnowanie żywności

Zgodnie z Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności [Dz.U. 2019 poz. 1680], sklepy/hurtownie powyżej 250 m2 powinny przekazywać niesprzedane, a wciąż dobre produkty spożywcze, organizacjom pozarządowym. Jeśli zamiast oddać będą je wyrzucać, muszą przekazać NGO opłatę za marnowanie żywności (10 gr za każdy kilogram).

Co roku na całym świecie marnuje się 1/3 żywności, czyli 1,3 miliarda ton (wg FAO). Polacy są na 5. miejscu w europejskim rankingu wyrzucania jedzenia. Średnio każdy marnuje 1/3 zakupionego jedzenia (52 kg rocznie), co w skali kraju daje 9 milionów ton (wg GUS). 

Zobacz również

GOZ i bioenergiaNa posiedzeniu Podkomisji stałej do spraw wdrażania Europejskiego Zielonego Ładu, trwa dyskusja na t …
Dyrektywa odpadowaProjekt [COM/2023/420 final] Komisji Europejskiej dot.
System kaucyjnyProjekt ustawy o systemie kaucyjnym na opakowania na napoje, tj.
EECEuropean Economic Congress XVI Europejski Kongres Gospodarczy  Filip Piotrowski, występują …
Kaucja staje się faktemWiceministra klimatu i środowiska Anita Sowińska podsumowała wyniki konsultacji publicznych w sprawi …
ESGESG (Environmental, Social & Corporate Governance) to działania podejmowane przez firmy z punktu …

Kontakt

 

 

E-mail: zamykamyobieg@gridw.pl

© UNEP/GRID-Warszawa 2024
ul. Poznańska 21 lok. 29, 00-685 Warszawa tel. +48 22 840 6664 e-mail: grid@gridw.pl